El Penedès al paladar

19 de desembre de 2015.

11h, Fira del Gall del Penedès. Av. Catalunya, s/n. Vilafranca del Penedès.

Si fa unes setmanes, amb motiu del nomenament dels joves confrares 2015 de la confraria del cava de Sant Sadurní d’Anoia, us comentava que hauria de visitar més sovint el Penedès, l’últim cap de setmana abans de Nadal és una d’aquelles cites assenyalades en el meu calendari per visitar Vilafranca del Penedès. S’hi celebra la Fira del Gall i aquest any tampoc me l’he perdut.

Cotxe aparcat i caminada espitada des de la Rambla de Sant Francescs cap a l’Avinguda Catalunya. De baixada cap a la fira es respirava ambient de festa grossa. Els dissabtes hi ha mercat, però veure gent amunt i avall per carrers poc sovintejats, alguns d’ells amb galls a la mà, realment feia goig. Jo m’havia de trobar amb un grup de bloguers del món de la cuina amb qui compartir una apassionada immersió sobre què és i què simbolitza la Fira del Gall. El nostre gran amfitrió per fer aquesta immersió: la revista Cuina.

image2-3

La Fira del Gall compta amb diversos espais on conèixer les particularitats del Gall del Penedès des de la seva criança fins a la seva degustació. Aquests espais són els següents: el mercat d’aviram, el Superceller, l’Espai Gastronòmic i la Fira d’artesania. I nosaltres hem anat directes a satisfer una de les facetes gastronòmiques que més ens agraden, tastar. Però no tastem per tastar, tastem volent saber els ets i uts d’allò que ens enduem a la boca. Així que a l’Espai Gastronòmic, on hi trobareu una Mostra de Cuina d’Aviram amb 21 propostes gastronòmiques a base d’aviram, ens hem trobat amb el xef Xavier Hernan del restaurant El Racó de la Calma. Ens ha preparat dos plats:

  • Bombó de Gall del Penedès amb prunes i pinyons a l’aroma d’espígol (interior de pruna farcida amb foie).

Bombó Gall del Penedés - El Racó de la Calma

  • Gall Negre del Penedès en escabetx i olives negres.

image3-3

Moment agradable i distés que hem acompanyat amb un Indigena Negre (garnatxa i ecológic) de Parñes Baltà.

image2-3

Ja amb l’estómac ple hem anat cap al mercat d’aviram a conèixer una criadora de Gall Negre que com a coneixedora del protagonista de la fira, el Gall del Penedès, ens ha explicat la seva experiència en primera persona i ens ha resolt incògnites que no ens havíem ni plantejat. Per exemple, quines són les quatre varietats del Gall del Penedès? Les coneixeu?

  • Negra: completament negres amb les potes de color negre pissarra.
  • Blat: femella assalmonada i amb un contrast molt clar al plomatge dorsal i ventral. Mascle amb el pit completament negre, capa daurada, superplumó gris clar i potes de color pissarra clar.
  • Aperdiuada: femella de color marró daurada amb franges negres el·líptiques ben marcades a cada ploma. Mascle amb el pit completament negres, capa daurada, superplumó gris fosc i potes de color pissarra.
  • Barrada: semblant a la classe aperdiuada però amb franges clares o esblanqueïdes en tot el cos. Potes blanques.

image1-4

I ser al Penedès i no aturar-se en la seva vessant vitivinícola podria ser considerat un pecat, així que ens hem submergit al Superceller de la mà d’en Francesc Olivella, el President de la D.O Penedès. Hem tastat quatre referències de vi negre, el que es considera més adequat per acompanyar els plats a base de Gall del Penedès, però s’hi poden trobar més 25 referències. Les que hem tastat han estat:

  • 3055 de Jean Leon
  • Santa Creu de Creixar de Sumarroca
  • Defora de 1+1=3
  • Passió de Parató

image1-4
Més enllà de conèixer la situació de la D.O Penedès, en Francesc Olivella ha dit quelcom que m’ha agradat molt quan ens explicava perquè es decantaven per promoure vins negres durant la fira: “Amb els maridatges no hi ha res escrit, l’únic objectiu és donar-nos plaer. Però és cert que s’intenten buscar pautes”.

La trobada amb els bloguers acabava aquí, però la fira seguia. Així que amb tota la informació en mà hem pogut seguir passejant per la fira, captar fotografies i visitar la Fira d’Artesania on hi ha productes naturals, brocanteria i pintura i altres parades d’artesans. I com sol passar alguna cosa ha caigut, doncs, aquestes fires també tenen l’encant de poder descobrir productes i curiositats difícils de trobar en les atrafegades jornades del dia a dia.

Ha estat un dia ben complet i divertit. De ben petita que hi anava amb els pares i no descarto que en unes hores pugui a tornar a gaudir-ne. Si encara no us heu decidit, hi sou a temps! Si no, l’any vinent teniu una parada obligada per aquesta gastroaventura que ens proposa Vilafranca del Penedès i la seva cultura gastronòmica.

Quiquiriquí!

PD: I si durant l’any voleu tastar el Gall del Penedès, també us recomano dos resataurants on n’he menjat: les croquetes de Gall del Penedés que fa en Valentí Mongay al Restaurant La Salseta de Sitges o els plats a base de Gall del Penedès que trobareu al Restaurant La Cucanya de Vilanova i la Geltrú (també presents a l’Espai Gastronòmic en aquesta edició).