Vies Braves

Incloem un nou concepte a l’estiu sitgetà, el de via brava. Malgrat escoltar per una infinitat de mitjans de comunicació que Sitges té algunes de les millors platges de la costa catalana, els sitgetans podem veure com hi ha certs moments que ens ho fan dubtar i així és com aprenem infinitat de termes. L’any passat vam fer un bon curs sobre dragues i regeneració de sorra. Sembla que aquest any toquen vies braves i embarcacions que traslladen turistes. Però no es preocupin, ningú ens avaluarà els nostres coneixements, patiment, i segur que l’any vinent ens tornen a posar a prova.

Segons els seus promotors, “les vies braves és una iniciativa pública-privada única al món que promociona el territori com a destí turístic per la pràctica de la natació d’aigües obertes i la immersió lleugera” i com a iniciativa público-privada hi ha una empresa i una marca registrada al rere fons, també inscrita com a Vies Braves. Fins aquí cap problema i tots hem pogut veure com mitjans i polítics en feien bandera. Però, tot són flors i violes?

Fa uns dies, el meu company Albert Sàez ens parlava de l’entramat que hi havia rere la possibilitat que una barca portés turistes de Barcelona cap a Sitges per mar. D’això ja en tenim una demanda de signatures en contra del projecte a www.change.org i jo ja l’he signat. I sembla que aquest nou projecte de certa rellevància de promoció turística per Sitges també pot tenir les seves. Quan en vaig tenir notícia el que més em va sobtar és que es fes aquesta gran aposta quan no m’ha semblat mai veure tants nedadors, però potser m’equivoco. Aquesta estampa és estupenda per envair els mitjans, però algú els ha dit a qui afecta la posada en marxa d’aquestes vies braves – que recordem també tenen un rerefons privat i lucratiu-? D’entrada els pescadors, els que veiem amb canya en mà a les zones rocoses, ja no ho podran fer. Tampoc podran fer-ho les barques de pesca. Els surfistes, practicants de pàdel i altres també en queden fora. Fins i tot, els gossos que fins ara podien gaudir de les platges de Vallcarca i Platja dels Grills, ara tampoc en podran gaudir.

Però si ens fixem en la via brava que està situada prop del Port d’Aiguadolç les afectacions s’accentuen. Recorden quan a la contra d’aquest diari s’entrevistava als promotors del Sitges Surf Club, un club que pertany a la Federació Catalana d’Esports?Actualment hi tenen més de 80 nens inscrits que practiquen diàriament esports aquàtics, i si haguessin vist com va quedar de reduït l’espai practicable el dia que van instal·lar la via brava els asseguro que també estaria indignada. Entre l’espai que no poden fer servir per motius de perillositat al estar tocant a l’espigó del port (aquest raonable) i la via brava, els infants han quedat ben arraconats. I bé, com he apuntat, aquesta també és una iniciativa recolzada per entitats públiques i sí que compta amb una gran afluència de practicants. No ho veig clar. Si totes dues coses interessen, perquè en aquesta platja s’ha permès que passi això?

Dit això, també han de saber que tècnics de l’Ajuntament de Sitges, el mateix ajuntament que recolza la iniciativa, els va caure la notícia del cel quan ja estava apamada. D’això aquesta mateixa setmana. En saber-ho, la seva valoració és desfavorable i desaconsellaven la seva implementació per totes les afectacions que poden tenir. Més de les que els he explicat aquí. Però cartells, roda de premsa i d’altres punts per tirar ràpidament el projecte endavant ja estaven fets. Ja tenim la foto. I au, als que els hi afecti que s’espavilin com puguin. Certament, no ho entenc.

Article publicat a L’Eco de Sitges, el 10 de juliol de 2015.