Què ens diuen els cartells electorals de Sitges?

Jay Blumenthal, un teòric molt pràctic, va parir a finals dels anys setanta el concep-te de “campanya permanent”. I efectivament podem dir que els polítics sempre estan buscant el vot, però també es cert que els quinze dies previs a uns comicis la campanya electoral es fa més explícita amb infinitat de peces comunicatives que intenten captar la nostra atenció. Una de les peces més clàssiques dels períodes electorals són els cartells electorals. A nosaltres, en Toni Aira i la Núria Escalona, tots dos membres del programa de ràdio Els Spin Doctors de Catalunya Ràdio, on tractem tot el que envolta a la comunicació política, ens agrada analitzar-los. L’any 2011 ho vam fer via les nostres respectives webs, però aquest 2015 L’Eco de Sitges acull aquesta iniciativa. Ens hi endinsem?

Agrupació d’Electors

Una Agrupació d’electors que mostra també el seu amateurisme amb la foto triada, molt apagada i amb una paret amb estucat al fons. Potser buscant-ho, fa la sensació com si la candidata s’hagués fet un autorretrat o selfie. Els seus colors, força alternatius, fan la resta en l’intent de diferenciació. No es poden relacionar fàcilment amb cap dels partits típics. Això sí, fa dues apel·lacions molt típiques a l’eslògan: a “tots” i a millorar. El titular superior no respira i a la part inferior crida l’atenció que el logo estigui en pastilla blanca perquè sembla que no hagin sabut po-sar-lo sense pastilla i l’ombra del vota, tret clàssic dels cartells electorals.

Capgirem

La coralitat habitual en la Cup torna a posar-se en valor en un cartell on s’ha fet net del fons de la foto, sense cap referència local que es pugui identificar. Posen molt de relleu el nom de marca que han adoptat en concórrer amb Procés Constituent: “Capgirem Sitges”, amb logo multicolor (idea de pluralitat) amb fletxes que convergeixen en un centre, que és de suposar que és Sitges. I ens ho diu l’eslògan: “Entre totes i tots”, remarcant la idea d’igualtat de gènere, típica del partit, igual com les samarretes amb missatge, aquí també. En general veiem un cartell net en tipografies i logotips, que guarda coherència.

Ciutadans

Ciutadans, com el PP, fa una campanya uniforme i homongènia arreu de l’Estat. En el cas del par-tit d’Albert Rivera, tirant molt del color toronja que els identifica, del logo i del nom del partit, que estan a l’alça a les enquestes i que supleixen el poc coneixement dels candidats sobre el terreny. El to de color del rostre del candidat està força pujat, a conjunt amb el taronja corporatiu. I les sin-gularitats sitgetanes del cartell són ell i el nom del poble. La resta, clavat a com fan a qualsevol altre lloc, tirant de la paraula “canvi” com a impuls i sense donar més arguments. Però sí, també trobem el “vota”, en format logotipat damunt del candidat.

Convergència i Unió

L’any 2007, Lluís Recoder, llavors alcalde de Sant Cugat i candidat a la reelecció, va utilitzar l’eslògan “Alcalde 100%”. Es nota que en l’equip de comunicadors de Miquel Forns hi ha (ni que sigui de fons) un antic professional de l’equip de Recoder. “100% Sitges” ens ve a dir que l’actual alcalde respira sitgetanisme pertot i que coneix la vila com qui més. Ell ho planteja desacomplexa-dament quant a imatge, ja no mirant de reüll i no atrevint-se a somriure (com en el seu cartell de fa 4 anys), sinó mirant directament al ciutadà i amb un somriure ben ampli. Ha guanyat en confiança i en imatge (ulleres, vestit). Ha polit i s’ha polit. I també ho ha fet en l’àmbit digital: ens recorden el seu nom en format web i que és l’actual alcalde amb una etiqueta típica de les xarxes socials (que això fa modern): #AlcaldeForns.

Entesa per Sitges

No renuncia del tot al seu antic color, el vermell del PSC, però amb un to grana que combinat amb el blau recorda a la bandera del Barça. I Armand Paco no mira a camera, sinó a l’horitzó, que lliga amb la seva idea de perspectiva a venir que dibuixa l’eslògan: “El futur alcalde de Sitges”. D’aquesta frase posen en negreta la paraula “alcalde”, no Sitges o futur, pel que el seu objectiu el fixa clar. Voluntat de guanyar. Les dues exclamacions del tancament de cartell denoten impacièn-cia. I el logo, fins que no el veus dues vegades, no s’acaba d’entendre. Tot i així, el fons del cartell no destaca ni té gaires pretencions. Hi veiem una imatge tenyida de color sepia que els sitgetans reconeixereu (sota la punta). En general recorda a un cartell fet en powerpoint on s’hi han pogut aplicar diferents filtres i diferents estils gràfics.

Esquerra Republicana de Catalunya

La marca del partit aquí s’identifica clarament com el gran reclam. Logo ben gran i colors corpora-tius dominant-ho tot. Fins i tot els dibuixets de fons són manufactura Esquerra elaborada per a tots els seus candidats que ho vulguin. I l’eslògan tira del “nou país” que ERC ja va utilitzar en ante-riors cites electorals des que va començar l’actual cicle. S’hi afegeix “Nou Sitges”, i això és la gran singularitat del cartell, junt amb la candidata, Aurora Carbonell, és clar. Uns mínims. Vegis, d’altra banda que la candidata presenta una imatge molt formal, poc alternativa i força executiva. Com buscant el to institucional que en cartells electorals també acostuma a sumar la tipografia en majúscules de les lletres, que també és el cas.

Moviment d’Esquerres

Moviment d’Esquerres no té cartell electoral clàssic. Han deixat córrer el paper i han fet una imat-ge en digital. Una alternativa que sorprèn quan el candidat se suposa que té experiència en fer campanyes electorals. No presenta ni el se nom, Jordi Serra, que com que va ser alcalde hem d’entendre que tothom ja el coneix. O això o que posen en valor sobretot la candidatura coral, l’equip, que apareix tot a la foto, amb la típica estampa de la vila al fons. I a aquest grup també fa referència un eslògan declinat en cinc llengües: “Un equip que treballa per a tu”. La tipografía és cal·ligràfica i en no emprar ni ordre ni diferències entre les frases en diferents idiomes, la lectura es fa difícil. El logotip és borrós.

Nou Horitzó

El cartell de Lluís Marcé ens ve a dir que ell com gaudeix és fent feina a l’Ajuntament. El seu som-riure sembla que estigui rient sonorament, com dient “què bé que ens ho passarem!”. I ens diu que això ho farà amb “gestió i eficàcia”, posant en valor, a través de l’eslògan, que segons el seu criteri fa molts anys que feineja a l’Ajuntament amb bons resultats. Ell ressaltat en color davant una pa-noràmica d’un dels racons més emblemàtics de Sitges, típic de postal, amb La Punta al fons en una tonalitat blavosa que ens pot recordar al “blauet de Sitges” i que Nou Horitzó ja havia fet servir en d’altres campanyes passades. A diferència d’altres cartells, en aquest destaca el clàssic “vota”. Ve de lluny.

Partit Popular

El cartell del PP diu força de la independència que el partit dóna als seus candidats: entre poca i gens. L’eslògan és el mateix que l’utilitzat com a paraigua de campanya a tot l’estat, traduït al ca-talà, això sí. I bàsicament la singularitat sitgetana és la ineludible foto del candidat, ara Ferran Llombart. En la publicitat en premsa hi posa una mica més d’imaginació, però el cartell oficial és dels més classicots, i ho miren de compensar combinant-ho amb altres formats de cartell com per exemple una versió de portada de diari antic que simula que el PP ha guanyat les eleccions. És la manera que els ha quedat per buscar un punt de diferència i transgressió. L’eslògan “Sitges Mo-ving” intenta donar dinamisme, però també pot recordar a una mala pràctica a la feina.

Partit Socialista de Catalunya – Iniciativa per Catalunya Verds – Izquierda Unida

Al mal temps, bona cara. El PSC ha perdut força electoral i gent que en formava part, i el cas és que això el partit a Sitges ho vol contrarrestar amb un somriure i amb un símbol de suma, no de la resta que ha patit. El problema és que el símbol “+” el posen al cartell amb tant d’èmfasi que hi surt ben bé fent una “X”. En tot cas, l’esforç per mostrar optimisme és important, amb l’ampli som-riure del candidat, remarcant la idea “en positiu”. I es dirigeixen als votants, un a un, amb un “tu” amb què obren el seu triple eslògan. Destaca que l’aposta també és pel candidat, ens l’apropem amb una tipografia cal·ligràfica, però a la dreta i en ben petit ens recorden que van amb ICV-EU-IA.

Sitges Benestar i Cultura

Quan vols dir massa coses en massa poc espai, et surt un collage amb un punt kitch important, això passa en aquest cartell. El logo recorda al d’una companyia concessionària de pàrquing i ocupa tant o més espai que l’eslògan, on en teoria hi ha el missatge principal de tot cartell via lle-tra. I el candidat surt junt amb quatre persones més a qui no se’ns presenta, pel que hauríem d’en-tendre que són molt conegudes totes a la vila. Ell, això sí, hi surt com gegant rere una composició dels altres quatre units en format collage d’aquells que alguns fèiem quan apreníem a fer anar el Photoshop. Els colors són els típics de CiU (blanc, blau i taronja), però més pujadets de to. I el web queda clar, això sí: sitgesbenestaricultura.es. Important: no “.cat”, ni “.org”, ni “.com”. “es” d’Espanya.

Sitges Grup Independent

El check en una casella sempre es relaciona amb una tria en positiu, i aquí la candidatura de Sit-ges Grup Independent el fusiona amb la inicial de la seva candidata, Vinyet Lluís, i amb la de la paraula clau en un procés electoral: “vota”. Ho va fer l’any 2011 i ho segueix fent. La seva imatge és clàssica, com les perles al coll i orelles, i com La Punta al fons, i el punt actual el posa l’”Ara” de l’eslògan. El fons és exactament el de 2011, només s’actualitza la foto de la candidata, l’eslogan i una gran novetat que dóna modernitat: l’ús d’un hashtag (#AraSitges) i el logo de dues xarxes so-cials que no ens diuen concretament com els podem trobar.