COMUNICACIÓ D’INSTITUCIONS PÚBLIQUES A ALTAFULLA

Comunicació d’institucions públiques en un món connectat” és el títol de la ponència que vaig fer a la II Jornada de Comunicació Local 2.0 d’Altafulla el passat 24 d’octubre. Una intervenció d’una horeta en mig d’altres taules d’experts entres els quals em vaig sentir molt còmode.

El nostre nexe d’unió, tant ponents i organitzadors com participants, és un dia a dia vinculat a la comunicació d’institucions públiques. D’alguns des de dins i d’altres des de fora. Però tant si estàs en una banda o en l’altra hi ha casuístiques que es repeteixen arreu i compartir-les pot ser fructífer per millorar-les. Així, sota l’objectiu d’oferir un treball conjunt, i des d’una experiència real que fa un parell d’anys es va donar a Altafulla, l’Ajuntament del municipi, la Ràdio d’Altafulla i Salvat Comunicació van decidir apostar per dur a terme aquesta jornada. Contenta que la primera fos un èxit, de participar en la segona i saber que s’està començant a coure una tercera jornada per al 2014.

Bé, després d’una interessantíssima sessió de Víctor Puig on ens va explicar punts claus per comunicar a les xarxes socials d’una institució pública, va venir el meu torn. La tècnica em va jugar alguna mala passada, però, finalment, el resultat va ser molt positiu. Com podeu veure en la presentació que hi ha més avall, la meva ponència unifica dos mons: la comunicació d’institucions públiques i la comunicació digital. Poden semblar dos mons molt distants o podem perdre’ns si ens centrem en un i no en l’altre. La meva idea era recordar quines són les característiques que permeten que la comunicació d’institucions públiques sigui diferent de la comunicació comercial, i com en aquesta la comunicació digital és una eina més al servei de la instititució i la seva estratègia de comunicació global. En definitiva, si teniu oportunitat de mirar-vos-la, veureu una primera part teòrica i una segona part on s’exposen casos reals seguint la Llei 29/2005 de Publicitat i  Comunicació Institucional de l’Estat Espanyol. Casos que volen mostrar que treballar la comunicació digital d’una institució pública no només és sinònim d’obrir una pàgina de Facebook o fer una web, sinó que es poden fer moltes més coses. I fer-les de forma segmentada per arribar concretament al públic que desitgem.

Presentació a banda, aprofitant la recent publicació del meu primer llibre “#Digitalk. Del màrqueting directe a la comunicació 2.0“, durant la jornada també es va sortejar un exemplar del llibre entre els inscrits amb antelació. El guanyador va ser en Marcel Banús, una persona sempre proactiva amb tot el que publico a la xarxa, algun post l’he escrit gràcies al seu neguit per aprendre, i amb qui allí vaig poder desvitualitzar després d’anys d’intercanvi virtual. Espero que la vinculació de la jornada amb una publicació recent en el món de la comunicació sigui un fet que perduri. El meu precedent, en la primera edició, va ser en Pau Canaleta amb el seu llibre “100 días 1 imagen, como crear la imagen de un gobierno“. I aquí la foto amb en Marcel Banús!

I bé, més enllà del contingut i tot el que hi vaig aprendre, per mi va ser una jornada de desvirtualització, de seguir fent xarxa, de retrobament, un dia especial per reflexionar conjuntament en allò que tant m’apassiona. Seria impossible recordar tots els noms de les persones amb qui vaig estar intercanviant paraules, però a totes: contenta de retrobar-vos. Endavant amb aquesta iniciativa i d’altres que en puguin sortir. En el nostre àmbit ho necessitem per seguir millorant constantment.