Sitges d’anunci (3): 012, Generalitat de Catalunya

Hem vist que Sitges ha estat la localització d’espots publicitaris de marques de gran consum com Lidl i de marques de productes d’alimentació més segmentats com Matupipas de Matutano. Dos estils diferenciats de comunicar per mitjà d’una mateixa vila.

Igual que Sitges és polifacètica també ho són els espots que s’hi roden. Però més enllà dels dos casos que hem vist fins ara encara podem trobar altres registres comunicatius. Els que em van seguint són coneixedors de la meva especialització en comunicació d’institucions públiques, la branca que serà la protagonista de la tercera entrega de #Sitgesdanunci.

La comunicació d’institucions públiques és aquella que pertany a qualsevol entitat pública i que -per tant- es finança amb recursos públics. Aquest tret implica que en la majoria de casos el target serà tota la ciutadania i que el motiu d’invertir diners en aquest tipus de comunicació sempre ha de tenir un objectiu molt clar. Com a institució pública no es poden destinar diners a dir “que bonics som i que bé ho fem“, un tret que en l’àmbit de la comunicació privada no seria un problema greu ni estaria penalitzat per llei. La comunicació d’institucions púbiques està regulada per llei i aquesta llei suposa ser coneixedor de diversos aspectes a respectar que disten bastant del que es pot fer en d’altres tipus d’anunciants.

Però anem al gra! El protagonista d’avui és un espot de la Generalitat de Catalunya. Més que un espot publicitari és un micro-espai multimèdia amb una temàtica concreta del que és la campanya del 012. Segons podem veure a la web de la Generalitat de Catalunya, al llarg de l’any aquesta institució va emetent micropindoles temàtiques sota el paraigües del 012, el telèfon d’atenció ciutadana de la mateixa institució. Aquestes micro-píndoles les podem veure des de l’any 2008 -aquesta és la data on acaba l’històric de la web de la Generalitat de Catalunya-. Donat el seu to informatiu és habitual haver-les vist amb una veu en off, però darrerament els prescriptors que protagonitzen aquestes micro-píndoles han estat periodistes reconeguts al territori. Ara estan protagonitzades per Helena Garcia Melero, però fa un any el protagonista era el periodista Xavi Coral. Ho recordeu?

D’entre les diverses micro-píndoles que han anat apareguen al llarg del 2013 la que fa referència al cercador d’allotjaments turístics a través del web de la Generalitat de Catalunya ha estat rodada a Sitges. Aquí la podeu veure!

Malgrat el caràcter informatiu de l’espot Sitges torna a posicionar-se com un territori turístic. Els anuncis proposats en les anteriors propostes mostraven la platja i la diversió. En certa manera en aquest cas també es mostra aquest Sitges afegint el toc cultural mostrant indrets com les escales de La Punta que deixen veure la parròquia a tocar de mar que tant caracteritza el paisatge. A banda d’aquest punt esmentat, per ordre, els racons sitgetans que podem detectar al llarg de la píndola són els següents:

– Les escales de La Punta.

– Plaça del Baluard (davant l’església) mostrant la llarga línia de platges.

– Platja de la Fragata (detectable perquè al fons hi tenim el Club Nàutic)

– Passeig de la Ribera (detectable perquè al fons hi tenim les palmeres que acompanyen l’estàtua de El Greco)

– Carrer Pau Barrabeig.

Teniu més propostes? Us animeu a compartir altres anuncis sota el hashtag #Sitgesdanunci? Per anar fent boca, a partir d’ara també podreu veure directament les peces a Pinterest on he creat un tauler específic.