L’home incòmode i en Francesc Canosa

En Francesc Canosa, un bon amic i company de professió, fa mesos que treballa en un projecte. No ho ha fet sol, ha estat acompanyat un bon equip i -segons ell- també un bon grapat de col·laboradors. Us puc assegurar que hi ha dedicat moltes hores. Però després d’aquest cúmul d’hores, experiència i passió, fa unes horetes que està d’estrena.

Preparada per l’ocasió, com aquell que estrena sabates noves i la millor indumentària per anar a l’esdeveniment de l’any, ahir vaig poder assistir a la preestrena del seu projecte. Sota el títol “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” en Francesc Canosa ens va presentar en societat el seu projecte. Un documental sobre un testimoni recent de la història de Catalunya: l’escriptor Joan Sales.  Segons en Francesc, la vida, l’obra, i tasca literària de Joan Sales són una visió encara desconeguda, incòmoda, de la guerra, del franquisme, de la cultura, de la literatura, del segle passat. Un passat recent que ens ajuda a comprendre on ens trobem avui com a país. Com deia el Dr. Lluís Font, un professor que encara tinc molt present en el dia a dia, “cal anar als referents del passat per entendre el present i el futur“.

Un projecte que va començar amb les aportacions de molts micro-mecenes a través de la plataforma Verkami. Un moment en que en els 40 dies que duren les campanyes de Verkami van sobrepassar l’objectiu de recaptar 6.000€. I ahir, mesos desprès molts ens reuníem per celebrar-ho. En aquella sala tant familiar per mi, veure en Francesc agraït i emocionat va ser tot un honor. Es va dirigir a nosaltres amb paraules molt sinceres i un punt que especialment agradar va ser la seva  demanda de “no espero que us agradi el documental, no espero que compartiu el que diu, simplement espero respecte“.

 


Durant una horeta vam estar a les fosques compartint amb amics del meu amic la seva creació. Quina il·lusió poder celebrar aquesta mena de coses, sobretot amb el que se sent quan l’èxit és d’un amic proper. He de dir que no sóc gran coneixedora de Joan Sales i és per això que recomano que no us el perdeu. Vaig descobrir un escriptor amb una trajectòria professional i personal complexa i polièdrica. Un escriptor amb moltes cares que és desconegut per a molts però que a la vegada ens pot ser molt proper. En aquest sentit, un documental que ens pot descobrir una interessant figura de la nostra història amb completa validesa per l’avui. Però més enllà del propi autor i el seu llegat l’explicació de la seva vida i obra  també descobrireu les visions d’altres persones de diferents generacions com Juli Sales; Joan Margarit; Francesc-Marc Àlvaro; Josep Maria Solé i Sabaté; Jordi Pujol; Meritxell Gené; Isona Passola; Francesc Serés, entre d’altres. Però també diferents indrets de la geografia catalana. Per tant, un documental que no només ens dóna a conèixer l’autor sinó que també ens dona a conèixer Catalunya.

Això és un tastet del que hi trobareu i una felicitació merescuda a en Francesc Canosa. Us emplaço a que el proper 24 de juny a les 23h connecteu amb el Canal33 i n’aprofundiu de pròpia pell. Estic segura que no us deixarà indiferents.