La revolució digital també afecta a la psicologia

El meu interès per la psicologia se centra en la seva vessant social, i fins ara era així perquè la psicologia social és una disciplina que permet marcar més guies de com s’han de formar els missatges persuasius que llança la publicitat. Per als publicitaris la psicologia és la disciplina que ens permet ser més eficaços a l’hora de fer diana en els públics als que ens dirigim.

Fa uns dies, la psicòloga Salomé Cosulluela, amb qui he tingut interessants converses sobre quines eines digitals utilitzar per tenir presència a Internet, va obrir el seu bloc. La primera entrada s’anomena: “Los psicólogos y las redes sociales”. Em va cridar l’atenció! Fins ara, em dedicava a la publicitat i la comunicació digital per una banda, i estudiava psicologia per l’altre. Aquest títol em va fer reflexionar en la unió dels dos camps, i em pregunto: si els psicòlegs són els professionals dedicats al coneixement del comportament humà, per què han estat majoritàriament absents al debat de les TIC i els canvis que han provocat en les societats?

El debat ha estat encapçalat per informàtics, publicitaris i periodistes, tanmateix a dia d’avui l’impacte de les xarxes socials i de les TIC, i en general l’impacte de la comunicació digital, no poden ser considerats una moda. No ho podem obviar i no veure-ho. Els humans hem incorporat noves formes de fer en la nostra quotidianitat, sobretot amb eines digitals. En la majoria de famílies espanyoles cada membre te els seus propis aparells digitals, evidentment intransferibles,com ara: telèfons mòbils, ordinadors, ordinadors portàtils, etc.  Els considero una nova extensió de la persona, com quan Heidegger ens plantejava que qualsevol cosa tècnica, com ara un tronc d’arbre, podia ser considerat una extensió del nostre cos perquè ajudava  a enfrontar-nos amb més facilitat a la vida, però que aquest cop està esdevenint amb  una ràpida instauració.

Les eines digitals, les xarxes socials, tot allò 2.0, són elements que provoquen un impacte multidimensional i multidisciplinar: ens els trobem en pràctiques educatives, en la política, a l’empresa, i participen en el nostre dia a dia. En aquest sentit el canvi de comportament dut a terme pels membres de la societat és innegable: hi ha hagut un canvi fonamental en la forma de comunicar-nos.

Informàtics, publicitaris i periodistes han vist com el paradigma de cadascuna d’aquestes disciplines s’havia de replantejar i, així, cercar noves oportunitats de creixement i evolució. La psicologia te davant seu l’oportunitat d’adoptar i estudiar tots aquests nous fenòmens i comportaments, que afectaran tant a la psicologia clínica com a la psicologia social. Les noves eines generaran noves problemàtiques que demanaran solucions que avui encara no ens plantegem.

Ens trobem en una etapa dominada per canvis ràpids que, tant des de la publicitat com des de la psicologia, ofereixen oportunitats d’evolució i ampliació dels coneixements. Aprofitem-ho, siguem coneixedors i partícips. Socialment parlem d’empremta digital, d’identitat digital, tenim entre nosaltres la Generació Y (també anomenada iGeneration o Net Generation), Espanya és el quarts país en el ranking mundial de l’ús d’Internet. Fixem-nos! La digitalització inclús ha fet que incorporem nous moviments, doncs quan anem pel carrer podem observar com molts individus, en comptes de marcar tecles, mouen de dreta a esquerra els seus dits per damunt de pantalles tàctils.