L’apadrinament del Vi Novell 2015 del Celler El Masroig

14 de novembre de 2015.

12h, Celler El Masroig. Passeig de l’Arbre, 3. El Masroig.

És dissabte. Hem descansat, però no mandregem entre llençols perquè tenim previst fer parada i fonda a El Masroig. El Masroig és un petit poble de la comarca del Priorat on des de fa cinc anys el Celler El Masroig hi celebra la Festa del Vi Novell per donar a conèixer i posar en valor la seva tasca vitivinícola. No hi he anat mai, però l’ocasió s’ho mereix i tinc ganes de descobrir aquest indret i la seva gent.

Entrem al poble i de lluny ja podem veure que passa alguna cosa. La plaça de davant el celler és plena de gom a gom. Ens endinsem entre la gent mentre podem observar com van degustant pa amb oli, també elaborat al mateix celler, i esperen impacients amb una copa buida a la mà. Escoltem una veu que ens és familiar, qui parla és la periodista Bibiana Ballbé per poder començar l’apadrinament del Vi Novell 2015.

Com ens expliquen des del celler, “el món del vi cada cop genera més mites i llegendes, totes elles vinculades a l’excel·lència i virtut d’un producte que, tot i així, mai ha deixat de ser tradicional“. En aquest context, la festa del Vi Novell proposada per l’equip del Celler El Masroig vol fer més proper el vi, tot el seu entorn i, sobretot, els seus orígens i tradicions. En aquest sentit, la festa vol retre homenatge a l’esforç i la feina del bestiar, tant present pels viticultors alhora de treballar a la vinya. I es per això que la festa sempre se celebra pels vols de Sant Martí. Ens apunten que “les tradicions corren el risc de poder semblar antiquades i avorrides, algunes fins i tot fora de lloc, però la seva funció i finalitat en molts casos consisteix en preservar la identitat dels qui les gaudeixen. La manera de viure les festes ens diferencia uns dels altres. Avui en dia, la conservació de les tradicions és gairebé un acte reivindicatiu d’una personalitat que no vol ser engolida per la globalització“. És per això que aquesta festa es proposa com “un bon esmorzar de primer dia de Festa Major, del vi que ens anuncia que la nova collita és generosa i golosa, que no ens l’acabarem i que la vida és per gaudir-la tant com puguem“.

M’encanta descobrir els orígens, entendre el perquè una cosa és d’una manera i no d’una altra. I entendre d’on ve i quina feina hi ha rere un producte que degustarem, a parer meu, crec que fa que encara el poguem gaudir millor. Així que em sento com a casa preparada per descobrir. I és així com arriba el moment en què Bibiana Ballbé ha de procedir a espinjolar la bóta (acte simbòlic) i apadrinar la festa popular amb un discurs on en va destacar cinc punts que vinculaven vi i creativitat:

  • Hiper-Connexió. Ens trobem en un moment de fusió absoluta. També la cultura i la tecnologia; La ciència i les arts. El món del vi, amb la gastronomia, amb el disseny, amb la música…”
  • Hiper-Interecció. L’audiència co-crea amb l’autor. L’artista crea sabent que la seva obra serà modificada. Com més versions, més èxit. Ferran Adrià ho ha fet amb elBulli. Amb el vi també hem de posar a l’abast del consumidor les receptes perquè el consumidor en faci la seva versió”
  • Hiper-Format. L’origen de la cultura segueix sent el mateix, la passió, però canvia com es presenta i com es consumeix. L’artista adapta la seva creativitat al format i n’inventa de nous. El món del vi també té nous formats, el bag-in-box…”
  • “La neuro-estètica estudia com sintetitzar les emocions que provoca l’art per emmagatzemar les digitalment i reproduir-les a posteriori. Sintetitzem les emocions quan bevem una copa de Vi Novell del Celler Masroig, les guardem digitalment, i en reproduïm el record de les sensacions…”.
  • Hiper-Viralitat. Parlem de connexions, interaccions, formats i arribem a l’alquímia de les emocions. El futur passa per barrejar l’art amb el Big Data, les analítiques, la contínua observació per dominar la viralitat. Mirem què funciona a través de les xarxes, es readapta i es remata

Antomem aquest discurs que barreja dos mons que m’atrauen, gastronomia i digital (en la seva amplitud de mires) i seguim gaudint del moment. Entre glop i glop d’aquest vi novell, mentre sona la música de les noies de Roba Estesa, fem petar la xerrada amb apassionats d’aquest món. Hi ha qui el viu, el treballa, l’estudia, el difon o, com servidora, que l’intenta entendre i gaudir. És apassionant el que pots descobrir en aquestes converses. Però no només amb converses, sinó parant atenció als detalls que hi ha en el marc de l’esdeveniment. En entrar a la plaça em vaig fixar en dos cavalls. Eren preciosos, però no sabia per què eren allà i perquè el ferrer els estava posant ferradures noves. Però com haureu pogut entendre llegint l’explicació prèvia i mirant la comparativa d’aquestes dues imatges (l’ampolla i l’esdeveniment), tenia molt sentit que aquell entranyable ferrer anés fent feina mentre responia amablement a totes les preguntes que els inquieta li anaven fent. I si algú s’ho ha preguntat, nosaltres ho vam fer, els dos cavalls que hi havia allà segueixen treballant la vinya.

Vi Novell 2015 El Masroig

La festa podia acabar aquí, però no vam deixar que això passes. L’espetec final tindria lloc amb un dinar a la sala de botes. Aquí vam seguir fent petar la xerrada d’aquest món gastronòmic i vitivinícola que tant ens apassiona amb altres apassionats del sector. I vam poder fer allò tan bonic de desvirtualitzar amb algunes persones a les qui fa anys que coneixes per la xarxa. L’àpat va ser a càrrec de l’empresa de càtering del Forn de Pa Antic (era el seu primer càtering) i va ser regat amb els següents vins del celler:

  • Vi Novell 2015.
  • Vi les Pinyeres Blanc.
  • Vi les Pinyeres Negre.
  • Mistela negra del Montsant.

Dinar Masroig 2015

Bon vi! I a la vostra disposició si hi ha alguna pregunta 🙂