Joves Confrares del Cava 2015

24 d’octubre del 2015

21h. Confraria del Cava. Sant Sadurní d’Anoia.

Agafo el cotxe per anar terra endins. El Penedès em queda ben aprop, però no el visito tan sovint com voldria i això vol dir que no el conec suficient com per no perdre’m. Així va ser, vaig donar alguna volta de més, però no es va notar. A les 21h. érem a lloc.

Pugem les escales d’una esplanada i ens acull l’entrada d’un conjunt de casetes que ens traslladen mentalment a l’escenari d’un pessebre, la il·luminació també. És preciós. Al fon hi ha un jardí amb una casa solemne, és l’edifici de la Confraria del Cava de Sant Sadurní. Era un dia de festa grossa, se celebrava el XXX Sopar Jove del cava on s’investirien els nous confrares i tot respirava alegria.

I què és un confrare? Doncs, segons es descriuen ells mateixos: “seguint la solemne i ancestral tradició de les confraries bàquiques medievals, la confraria del cava celebra l’adhesió dels nous cavallers cofrares i el reconeixement de les distincions de cavallers confrares de mèrit d’honor en una cerimònia d’investidura solemne festejada per tots els membres“. Així, els nous cavallers confrares es distingeixen per ser “personalitats que al llarg de l’any s’han distingit dins de la seva pròpia activitat per a la defensa i la promoció del cava“. I com a confrares, en aquest sopar d’investidura fan un jurament de fidelitat al cava.

Acompanyats de cava comença l’acte, un acte que segons diuen el que l’han pogut gaudir altres vegades, s’ha modernitzat per seguir impulsant el cava des del punt de vista de la joventut. L’acte segueix sent solemne, però s’hi han fet algunes petites variacions. Els nous cofrares són presentats en públic, es dóna a conèixer la seva tasca i es procedeix al jurament. Aquest any la Jove Cofrare d’Honor és la Pilar Cavero, millor summiller 2013, nominada al premi nacional de gastronomia 2014, i ex-integrant de l’equip del Celler de Can Roca. I els Joves Cofrares de Mèrit són Ruth Troyano, Xavier Roig, Núria Martí, Pere Massana, Marta Sanahuja, Ernest Gili i Patricia de Golferichs; tots ells vinculats d’una manera o altra en la divulgació del cava. Si voleu veure com va ser part del moment de la investidura, aquí en podeu veure el vídeo.

I un cop feta la investidura, la part més solemne, comença un sopar distès on poder seguir parlant de com impulsar el cava entre els joves, fer amics i gaudir d’un món que tant ens apassiona.

Personalment em va encantar poder acompanyar a una de les noves confrares i veure com d’altres que estimen la seva feina també han arribat fins aquí. I el que els queda!

Salut i cava!