Dones: 24h al dia, 365 dies

Les dones han de guanyar menys que els homes perquè són el sexe dèbil“, va dir Januz Korwin-Mikke, eurodiputat polonès. “Quan ets una estrella pots fer qualsevol cosa. Agafar-les pel cony, el que vulguis“, va dir Donald Trump, President dels Estats Units. “Una mare no pot dedicar-se a una feina que li ocupi 14h al dia“, va dir l’exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi, en referència a l’alcaldessa de Roma quan estava embarassada. “Les dones feministes són dones frustrades“, va dir l’alcalde d’Alarcón, David Pérez, durant un discurs sobre feminisme i avortament. “Trump ha aconseguit que més dones gordes surtin a caminar en un dia que Michelle Obama en vuit anys“, publicava a Facebook el senador d’Indiana, Jack Sandlin. “Arrimadas és físicament atractiva com a femella jove. Políticament és inconsistent“, tuitejava Miguel Ángel Rodríguez, exsecretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Rodríguez. “La violència masclista no existeix“, afirmava Sadat Maraña, exlíder de Ciudadanos en León, qui també va tuitejar “no hi ha dones lletges, sinó copes de menys“. “Guardi respecte quan parla un home“, replicava a una regidora del PSOE en un ple municipal l’alcalde de l’ajuntament de Carboneras a Almeria, Salvador Hernández.

Totes elles són perles verbals que dia rere dia inunden l’espai públic i polític de la societat del segle XXI. Sí, aquestes frases no són de fa dècades, la més actual és de la setmana passada i la més antiga del 2015. I resulta que la majoria dels autors d’aquestes frases són homes que representen partits polítics o institucions que cada 8 de març s’omplen la boca i l’agenda d’activitats per enaltir el paper de la dona. I si parlem d’institucions, també podem mencionar a la Real Acadèmia de la Lengua Espanyola que la seva definició per a “sexo débil” és: Conjunto de las mujeres”.

24h al dia, els 365 dies de l’any. Tant se val avui, demà, el 8 de març, com qualsevol altre dia. Tots i cadascun d’ells sóc dona i n’estic orgullosa. No deixem que ens entabanin. Igual que una flor no fa estiu, tampoc podem permetre que un 8 de març ens deixi complaents. La batalla la juguem les 24h al dia en qualsevol dia de l’any. Aquí, allà o més enllà. Com poden veure, la selecció és ben variada i no hi ha dona al planeta que en quedi exempta. La lluita continua. Perquè si aquesta ha estat una petita mostra del que succeeix a l’esfera pública, ¿com deu ser allò que no veu la llum?.

El millor que podria passar a qualsevol 8 de març seria que no s’hagués de celebrar ni reivindicar. Perquè mentre s’hagi de fer, com diu la periodista Adriana Barba, “la igualtat encara agonitzarà per ser pronunciada completa“.

Article publicat a L’Eco de Sitges el 10 de Març de 2017.