Puigdemont, President 2.0

Aixequem la mirada de Twitter” deia dissabte passat l’actual President de la Generalitat, Carles Puigdemont, en rèplica a Inés Arrimades durant el debat d’investidura al Parlament de Catalunya. L’aplaudeixo.

Perquè són paraules d’una persona que fa molts anys que aposta i participa del món 2.0. A Sobirania.cat, un llibre sobre la revolta política a Internet escrit pel periodista Saül Gordillo, apareix com un dels 200 protagonistes claus per entendre les xarxes catalanes des d’una lectura que combina política i Internet. En aquest sentit, Puigdemont va ser un dels primers a formar part de la blogosfera catalana i fundador de Catalonia Today, una revista sobre Catalunya escrita en anglès amb publicació impresa i digital.

I en aquella rèplica no només donava resposta a Inés Arrimades, donava una lliçó que traspassa fronteres polítiques. Perquè sí, es pot estar present a la xarxa i tocar de peus a terra sabent què és el que succeeix més enllà de l’entorn virtual. Sabent que passa al teu voltant. Aquells que algun cop s’han hagut de sentir (i m’hi incloc) frases com “per poder estar a la xarxa s’ha de tenir temps lliure“, entre moltes altres que com aquesta amaguen un rerefons ple de retrets, li estem agraïts. Es pot estar a la xarxa i fer “vida normal“. No passa res.

Perquè tenim davant nostre el primer president de la Generalitat de Catalunya que té la xarxa incorporada en el seu ADN. No l’han forçat ni l’han hagut de convèncer per ser-hi. Hi era i hi és per voluntat pròpia, fet que li permetrà tenir una visió més entenedora del seu funcionament i del que s’hi cou. Quan un coneix el territori, el domina més que quan no hi ha anat mai i li expliquen. M’entenen, oi?

Perquè quan era a l’alcaldia de l’Ajuntament de Girona va tenir molt clara la resposta a una qüestió que, encara avui en dia, causa urticària a molts polítics que ocupen càrrecs a les institucions públiques. Res més lluny que poder diferenciar i fer conviure els comptes personals portats per la persona que ostenta el càrrec, en aquest cas el seu compte de Twitter era (i segueix sent) @KRLS, i els comptes institucionals que van amb el lloc que ocupes en un moment determinat, en aquest segon cas el compte de Twitter era @alcalde_gi.

En qüestió de dies han pogut veure un Carles Puigdemont proper, directe i planer. Són moltes les persones que el comencen a conèixer. Els de la subespècie del món digital segurament fa temps que li seguim la pista o en algun moment ens l’hem pogut creuar en alguna conversa. A parer meu vam veure l’altre dia un Puigdemont tal qual és, sense floritures. Vam veure com allò de donar una imatge digital que sigui coherent amb una imatge real es feia realitat. I crec que si ja ara en aquest àmbit la Generalitat de Catalunya està molt avançada respecte d’altres institucions públiques del seu entorn, tenint en compte la trajectòria de Puigdemont, ara encara en podrà sortir més reforçada.

Article publicat a L’Eco de Sitges el 15 de Gener de 2016