Passió, la clau dels júniors del Nàutic

S’acosta cap d’any. És moment de fer balanç, trobades i marcar-nos nous reptes. Ho fem sempre, petits i grans, perquè així ho adquirim en el comportament de la nostra societat.

Fa unes setmanes vaig tenir el plaer de participar al sopar que acull, un cop l’any, els socis del Club Nàutic Sitges. No era un sopar de Nadal, era un sopar per fer balanç i passar una bona estona amb aquelles persones amb qui tots tenen un nexe comú: la passió pels esports nàutics.

Primer, segon i postres. Havia arribat el moment de repartir guardons, els que atorga pels èxits assolits dins el club i els que atorga en honor als èxits assolits en les competicions. I Eus ací la sorpresa! Els júniors, els més petits del Club Nàutic Sitges, havien estat els que més competicions havien guanyat. Sóc incapaç de recordar-les totes, però el club i Sitges també tenen un bon planter nàutic.

I la cosa no acabava amb els guardons dels júniors. Ells contents pels premis no en tenien prou i van demanar paraula. Van entomar el micròfon enèrgicament i ens van convidar a veure una peça audiovisual que demostrava com aconsegueixen les seves fites. Aquest, fins i tot, tenia títols de crèdit. I quan van tenir a tothom mirant a pantalla gràcies al seu audiovisual van tornar a entomar el micròfon i ens van presentar un projecte. El projecte que els júniors del Nàutic volen assolir el pròxim 2015. No ho van fer només de viva veu, sinó que també van emprar una presentació de power point molt ben treballada i estructurada. El seu projecte comptava amb tres punts clau: una plataforma esportiva, una plataforma educativa i una plataforma comunicativa. Si fins al moment em tenien ben sorpresa, quan vaig veure com van enfocar la seva proposta de comunicació encara em van sorprendre més. En ella, entre molts altres aspectes, no hi faltaven ni els patrocinadors ni les xarxes socials. I per fer-ho arrodonit, també van presentar un punt dedicat al pressupost. En poques paraules: millor impossible.

És el projecte d’en Jan Heuninck, la Paula Martín, en Joan Àlex Riba, en Dani Vilardell i d’aquells infants que els acompanyin. Tots ells pertanyen a l’anomenada Generació Z i no tenen més de 13 anys. Si la Generació Y o Millennial tenen la comunicació i la digitalització molt integrada en la seva manera de viure, fins on pot arribar la Generació Z? El projecte dels júniors del Nàutic és un exemple que els nostres infants d’avui poden fer. Tenen aquests fronts assumits, els volen treballar i no els fan por. Són conscients que la comunicació és clau per tirar endavant qualsevol projecte que es proposin. Millennials i algunes generacions més enrere sovint encara no som conscients d’això i els exposo aquest cas perquè dels petits també se’n pot aprendre. Així ho va demostrar aquest grup. I em poden dir que són petits per entendre les bondats, les maleses o les males pràctiques a la xarxa, potser sí, però tenen les eines per seguir evolucionant i una base molt assolida que esdevindrà imprescindible en el seu futur més proper.

Els desitjo molts èxits en el seu projecte. Comunicació i xarxa a banda, la clau de l’èxit del seu projecte és la passió.

*Article publicat el 19 de desembre de 2014 a L’Eco de Sitges (edició paper).