Coneixent els Millennials
Sabeu què són els Millennials? Aquesta és la pregunta que vaig interntar respondre el dilluns 13 d’octubre a la 12ª Jornada Professional del Comerç que organitza anualment la CECOT. L’objectiu d’aquesta jornada era ajudar al comerciants a definir els seus públics anant més enllà de les segmentacions tradicionals. Servidora va parlar dels Millennials, però durant la jornada també es van tractar altres targets. En Josep Maria Galí, expert en psicologia del consum, ens va parlar dels sèniors i les seves conductes de consum i la Gemma Cernuda, publicitària i experta les dones com a consumidores, ens va parlar de la comunicació en femení. Tres segments de la població molt específics que, si encara no ho són, aviat seran tres segments molt important en l’economia global. La forma de consumir està canviant i ho fa perquè els consumidors també són canviants. En el seu conjunt, aquesta jornada volia posar damunt la taula aquest fet innegable.
Més de 1800 milions de persones d’arreu del món són Millennials i en uns anys seran la gran força laboral de la societat. Els hem de comprendre per poder avançar. Però, sobretot, els hem de comprendre perquè rere seu els segueix l’anomenada “Generació Z”, una generació encara més digitalitzada que aquesta. Tot plegat, i com sempre apunto, vivim en un món canviant i, en aquest cas, també afecta al consum i a l’enfocament que s’ha de fer per afrontar-lo.
En podríem parlar extensament, així ho vam fer in situ. Però us deixo la presentació audiovisual en que vaig recolzar la meva ponència i si us sembla podem obrir debat o dubtes a partir del seu visionat.
Ets Millennial? Com creus que el comerça ha d’afrontar aquest nou segment?
3 comentaris
Ester @galisteas
M’ha agradat molt! La investigació sociològica del públic diana és clau per vendre millor (i més?)..ara, a mi el que em preocupa són els “ni-ni”…suposo que també tenen mercat, no? i com serà la generació Y dels ni-ni…buff
Núria
Hola Ester,
gràcies pel teu comentari.
Els “ni-ni” també estan en aquest segment, totalment d’acord. Però penso que hem adoptat aquest concepte bastant en negatiu i hem d’intentar positivitzar-lo. Avui a Via Empresa es publica un article on també s’aborda el tema:http://www.viaempresa.cat/ca/notices/2014/10/la-revolucio-dels-millennials-8716.php.
Més que positivitzar-lo, entendre per quins motius s’ha donat i com podem posar-hi remei, no. Si els “ni-ni” no generen ingresos cal contemplar que les seves compres deuen anar directament vinculades als ingressos dels pares.
Ester @galisteas
Òndia que oportú aquest article! Des del punt de vista generacional el hàndicap dels ni-ni té molt a veure amb l’exemple patern..i del perfil de família que s’ha esdevingut darrerament…en molts casos pares separats o amb problemes econòmics. Suposo que tb cal distingir entre els ni-ni que ho són perquè ja els està bé (i mantinguts pels pares of course) i els que ho són per “obligació”.
L’actitud amb què afronten el món laboral (i de consum) és inconformista sí…però potser massa descarada? entenc que també cal tenir-ho en compte a l’hora de vendre i implicar-lo en l’elaboració del producte? el iogurt el vull de maduixa del maresme amb un toc àcid i sense trossos amb la textura cremosa i sense sèrum…