L’ADN Gastronòmic de Barcelona

Infoxicació és un terme que fem servir per descriure que estem intoxicats d’informació, empatxats, que tenim una sobredosi d’informació. Pot ser el mal de la Societat de la Informació, la nostra. Cadascú de nosaltres volca una infinitat d’informació a la xarxa, però a la vegada som receptors de milers d’imputs informatius. Tenim més informació que mai. Però, som capaços de digerir-la? A títol individual segurament no. Però seguint amb el ritme evolutiu que ens caracteritza no deixem de veure, dia rere dia, iniciatives vinculades al big data.

En una de les seccions d’aplicacions gastronòmiques que setmanalment us porto a través del Parada i Fonda us he parlat d’OnFan, una xarxa social dedicada a la restauració. La qüestió és que OnFan segueix creixent i evolucionant. I ara ho comença a explotant el potencial del big data, el potencial de la informació que tots els usuaris hi anem introduint a mesura que anem fent servir la seva plataforma.

Ahir, reunits al Mobile World Center, OnFan va explicar el seu projecte d’ADN Gastronòmic ampliant allò que ja sabíem. Una de les curiositats del perfil de qualsevol persona a OnFan eren unes boletes connectades a mode de xarxa on cada boleta era un producte. Això és l’ADN Gastronòmic de cada persona. Però si fins ara només podíem veure com les boletes i les connexions anaven creixent, a poc a poc n’anirem veient un ús actiu. I això no només serà per persones, sinó que també per a restaurants i, fins i tot, territoris. Com? Traient suc a la informació i intentant no quedar-ne infoxicats.

Individualment, a mesura que anem penjant plats i interactuant amb la plataforma aquesta es pot fer una idea sobre els nostres gustos. A més informació un perfil més acurat. I si sap el que ens agrada també arribarà a saber què ens podria agradar. I en un futur OnFan també ens podria acabar recomanant plats i restaurants en funció del que li hem dit que ens agrada.

A nivell restauració, emprant també la informació que han anat penjant els usuaris, també es pot extreure un posicionament més semblant a la realitat. El posicionament que marquen els usuaris, no el que es proposa l’establiment. Una informació que pot ser molt interessant a l’hora de segmentar i generar impactes.

I territorialment, combinant totes aquestes dades i separant-les per territoris o ciutats, és com es podria identificar quins són els gustos que predominen en un territori. Sabem que actualment la paella i la sangria són un reclam turístic, però reflecteix la realitat? No ho sabem. Realment és un estereotip sense base estadística, creat a base de percepcions.

Tot plegat és el que l’equip d’OnFan han denominat ADN Gastronòmic. I si tenim el dubte de quin és l’ADN Gastronòmic de Barcelona pot ser que ben aviat ho descobrim. Resulta que OnFan i Turisme de Barcelona han tancat un conveni per col·laborar i descobrir-lo.

Això és el que ens van explicar ahir, però com bons apassionats de la gastronomia ho vam poder descobrir amb la degustació d’una sèrie d’especialitats italianes a càrrec del restaurant Madre Lievito (C/Llacuna, 1). Diuen que la seva especialitat és la cuina i es reivindiquen com a napolitans. Les pizzes no les vam poder tastar perquè en Maurizio, un dels propietaris, ens va explicar que el secret de la seva pizza és la massa madre, el forn de llenya i degustar la pizza 2 minuts després d’haver sortit del forn – si no, no té el mateix gust-. El que sí que vam poder tastar van ser: el casatello, una mena d’empanada de pernil italià i la sfincione. La pizza l’haurem de tastar a l’establiment.

-Casatello-

 

-Empanada italiana de pernil-


-Sfincione-

 

Seguirem atents! Però com diu  Daniel Innenarity a “Cocinar, comer, convivir” esrit amb Andoni Luis Aduriz, “contra el prejuicio de considerar que el pensamiento es una distracción para la vida, hay que afirmar exactamente lo contrario: se vive mejor pensando… En este caso, se come mejor -esto es, con más intenisdad, con mayor responsabilidad, con un mayor gozo incluso-, si se reflexiona”.

I això farem, seguir pensant gaudint de bons àpats!