Selfies a “Para todos La 2”
Els selfies són els autorretrats de sempre, però amb el diferencial d’haver estat compartits i exposats a la xarxa. Els hem canviat el nom per aquest component social i els hem conegut així perquè a finals de 2013 el Diccionari d’Oxford va dir que el terme ‘selfie’ seria la paraula de l’any en l’àmbit tecnològic.
En Pedro-Javier Armengou, periodista de Para Todos La 2, s’ha interessat pel tema i n’ha volgut aprofundir amb les aportacions del professor Jordi Busquet, l’analista cultural Raul Minchinela i servidora. El reportatge s’ha emés aquest migdia, però també el podeu recuperar aquí:
I més enllà de la brevetat amb que queda exposat el tema en reportatge, també es pot apuntar que igual que en el conjunt de canvis provocats per l’evolució d’Internet, a les bambolines d’aquesta temàtica i resta encara una gran tasca d’anàlisi tecnosocial que veurem evolucionar en un futur no gaire llunyà. Estem en canvi permanent.
Quina és la motivació que a vosaltres us porta a fer i compartir un selfie?
2 comentaris
Ester @galisteas
Crec que estem donant masses voltes a un fenomen que potser no en mereix tantes (tendència a donar voltes a tot allò digital per novetat?).
Si bé és veritat que al fer-se un autoretrat implica fer públic un fet privat (?) no deixa de ser l’evolució al món digital de les típiques fotos fetes amb càmera reflex/analògica sobre un trípode o una pedra amb temporitzador…
L’àmbit de difusió d’aquestes fotos (en paper) es reduia a la família o amics que tenien la paciència de veure-les, en canvi ara les pot veure i comentar qualsevol persona que estigui a l’altra punta del món.
La imatge personal és resposabilitat de cadascú i rau en els valors ètics/mortals/socials/de privacitat que tinguem assimilats…o sigui, igual que tota la vida…aquesta imatge digital tindrà unes repercussions o unes altres segons la nostra decisió de clicar ‘share’ o no en una determinada imatge.
Núria
Hola Ester,
potser sí que per als que ens dediquem al sector de la comunicació és un tema que a partir de sorgir al diccionari d’Oxford n’hem parlat molt. Però el cert és que el conjunt de la població no està tan habituada com ens pensem a tot el món 2.0. Jo m’ho trobo cada dia quan vaig a visitar clients, hi ha coses que sovint donem per fetes i realment encara hi ha gent que ho ha de poder comprendre.
Quant als selfies, part de la meva opinió (no tota) la tens al vídeo. Sí que crec que hi ha una evolució, però pel gran conjunt de la població (al qual anava dirigit el vídeo) potser no és tan evident la evolució que estem vivint. Com sempre dic, al final és una qüestió més educativa i de raonament en l’ús de les eines 2.0… però si no estem educats (que encara passa) doncs les conseqüéncies poden també contraure coses que no teniem contemplades.
Bé! Seguim el debat! Però, sobre tot, gràcies per comentar! 🙂