Banc Sabadell és Sabadell

Encendre la televisió. Un espot de perfum rere un altre. Símptoma que s’acosten les festes de Nadal. Però no només ho detectem amb els espots de fragàncies, altres productes i marques també ocupen espais publicitaris. Un d’aquests espais són les nadales que la majoria de marques ens ofereixen al llarg d’aquests dies. Aquí és on m’aturaré.

Potser ho recordaran, però els en faré memòria. Han estat mai a Sabadell? Si els diuen Sabadell en què pensen?

Aquest estiu passat va sortir un vídeo on suposadament un grup de sabadellencs creia que feia falta activitat a Sabadell i que la ciutat s’havia de posar en valor. Sota aquesta idea van difondre aquest vídeo a la xarxa:

A ritme de Gangnam Style, però sense massa encert en la tonalitat, el jove ens descriu les bondats de comparar a Sabadell. Aquest desencert va provocar una gran viralitat a la xarxa. I si l’objectiu era promocionar el comerç de Sabadell, la poca gràcia del vídeo va provocar tot el contrari. La polèmica estava servida. Els mitjans i la xarxa anaven plens. Una bondat que va perjudicar el posicionament de la ciutat.

I és que el posicionament de les ciutats no és cosa banal ni senzill. En comunicació quan alguna cosa està ben fet pot passar desapercebuda perquè és el més lògic. Sens dubte, quan l’errada es denota, l’efervescència de les crítiques entra en ebullició. I a la xarxa s’hi multiplica.

Sabadell, més enllà d’aquest vídeo que va posar la ciutat en boca de tots, també compta amb altres elements dels que treure pit i aprofitar per posicionar-se com tot territori voldria. Un d’aquests elements és el Banc Sabadell. El Banc Sabadell, una de les millors entitats bancàries en gestió de xarxes socials, incorpora el nom de la ciutat al seu negoci. Allà on va parla de Sabadell. Fantàstic quan aquesta empresa està vinculada a les bones pràctiques. Tots la coneixem i, sense saber si amb voluntat de reposicionar la ciutat o no, fan comunicacions que així ho provoquen.

En veure el vídeo-nadala que ha fet aquest any el Banc Sabadell és quan vaig pensar tot això. Mireu!

Racons de Sabadell, entitats de Sabadell, persones de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallés. La posada en valor i la visibilització  del territori que aquesta entitat banàcaria porta al seu nom. Donant a conèixer que Sabadell és molt més que “el compra en Sabadell”. El valor afegit que una marca pot donar també a un territori.

Remenant informació he topat amb la nota de premsa on el banc exposava clarament que un dels objectius d’aquesta peça comunicativa era rendir homenatge a la ciutat on va néixer el Banc Sabadell. Són molts els perjudicis que hi ha sobre les marques i les seves accions de comunicació i màrqueting, algunes guanyades a pols i d’altres guanyades per la casualitat. Crec en la comunicació i crec en les marques que van més enllà del seu àmbit de negoci nuclear.

La felicitació del Banc Sabadell traspassa fronteres. Pot arribar a qualsevol part del món, però també a tots els catalans que aquest estiu es van quedar amb una imatge malmesa de la ciutat. Hi veieu la seva part positiva? Jo no en tinc cap dubte.