ELS CARTELLS DE LA MERCÈ

És 24 de setembre. I com cada 24 de setembre avui és dia de Festa Major a Barcelona. Són les Festes de La Mercè.

Des de l’any 1979 que a Barcelona hi ha ajuntament democràtic. Des d’aleshores fins ara hi han passat cinc alcaldes, el primer va ser Narcís Serra i avui hi tenim a Xavier Trias. Però no podem descuidar el pas de Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu. I malgrat les seves diferències hi ha un tret comú en tots els seus anys de mandat. Un tret comú que el trobem en els cartells de La Mercè.

A diferència d’altres peces publicitàries vinculades a la institució, els cartells de La Mercè comparteixen el tret d’haver estat creats per artistes vinculats a la ciutat. Més que estrictament cartells publicitaris són obres d’art fetes cartell. Cartells que podríem vincular perfectament al moviment del cartellisme. Una tradició que malgrat els avenços publicitaris ha estat capaç de connectar els 34 anys de mandats democràtics a la ciutat de Barcelona.

Per veure aquest tret característic en els cartells de La Mercè he creat un àlbum a Pinterest on recullo tots els cartells i el nom dels seus autors. El podeu veure en aquest enllaç.

Més enllà de mostrar-nos aquest tret, el conjunt de cartells també mostra l’evolució de la festa, l’evolució de la ciutat i els diferents estils que al llarg dels anys han posicionat Barcelona com a la ciutat de la creativitat.