[EixDiari] #FMSitgesABPS, igers!

Sant Bartomeu és a tocar i Sitges s’està preparant per retre homenatge al seu patró. La Festa Major és aquí!

Els cartells de Sant Bartomeu i Santa Tecla són una peça clau en els preparatius de la festa. Van ser presentats el passat 24 de juliol i han estat dissenyats pel jove dissenyador sitgetà Víctor Bregante. Bregante té un estil propi molt característic que podem veure plasmat en la majoria dels seus treballs i també en els cartells de la festivitat.

Més enllà dels cartells, un altre punt clau en els preparatius de la festa és el programa. Un programa que aquest any mereix que la seva maquetació sigui reconeguda. Recordo programes de Festa Major amb massa pes visual i difícil lectura. Remenin en el programa d’aquest any i veuran com la direcció d’art ha estat tractada amb estima. En aquest punt el mèrit és de Vicky Gallardo i Edu Sentís.

Però més enllà d’aquests actes derivats de la comunicació més tradicional de la Festa Major de Sitges, sempre m’agrada repassar punts de la seva vessant 2.0. Ens hi endinsem?

En motiu d’aquesta celebració, l’any 2011 l’Ajuntament de Sitges s’estrenava a Twitter i Facebook. Després d’alguns anys en què érem pocs fent-nos ressò de la festa a la xarxa, finalment s’hi incorporava una institució amb un pes indiscutible. Ja no estevem sols! D’aquells moments en recordo i conservo amics twittaries com en Xavier Iglesias. Amics sorgits per haver twittejat sota un mateix hashtag quan la festa encara no comptava amb hashtags oficials. Entenc que les institucions han de poder comunicar com es tractarà la festa als mitjans socials, però pensin que no sempre és fàcil imposar un hashtag. El hashtag oficial de la Festa Major de Sitges 2013 és #FMSitges13. Funciona sense problema perquè parla de la festa (FM), el lloc de la festa (Sitges) i l’any de la festa (13). Però què passaria si en comptes de la Festa Major de Sitges 2013 ens trobéssim amb què hem de comunicar una festa que se celebra a tot Catalunya com podria ser la Diada de Sant Jordi? Seria difícil apostar per un sol hashtag i malgrat tenir-ne un d’oficial, com a institució, també s’haurien d’emprar els hashtags més utilitzats per la resta d’usuaris.

Twitter i Facebook a banda, aquests anys s’incorpora amb notorietat una nova plataforma a la festa: Instagram! L’Agrupació de Balls Populars de Sitges, una entitat amb gran pes a la festa, organitza el Primer Concurs Fotogràfic de Festa Major a Instagram. Una iniciativa molt actual i directament vinculada al tarannà del nou president de l’entitat, el jove sitgetà Xavier Salmerón. El concurs pretén captar en imatges l’essència del que haurà estat la Festa Major de Sitges. Concretament de l’edició 2013 perquè el període per poder-hi participar va del 20 d’agost a les 18.00h al 27 d’agost a les 22.00h i no s’acceptaran imatges d’anys anteriors. La idea és mostrar la festa sense malmetre la instantaneïtat característica d’Instagram. El requisit més important per poder participar en el concurs és que totes les imatges estiguin etiquetades amb el hashtag #FMSitgesABPS, un de diferent a l’oficial. I com a concurs que és, hi ha premis! Hi haurà premis específics per a les 3 fotografies finalistes i un premi conjunt per a les 30 fotografies finalistes. Tots els detalls poden ser consultats a les elaborades bases legals del concurs, però el més atractiu és el premi conjunt a les 30 fotografies finalistes. El premi conjunt és que les 30 fotografies finalistes del concurs formaran part d’una exposició fotogràfica a l’Ateneu Popular de Sitges.

En l’aspecte 2.0, la Festa Major de Sitges 2013 també promet i us animo a tots a participar-ne. Us animo a concursar i donar a conèixer la vostra visió de la festa!

Bona Festa Major a tots!