[EixDiari] De Facebook Ads al SoLoMo

L’ús dels mitjans socials es va estenent i va quallant a les empreses d’àmbit local. Sempre he pensat que amb l’evolució de la comunicació 2.0 podria donar protagonisme a empreses més petites que fins ara quedaven excloses del que és la comunicació en majúscules. Aquest fet l’avançava fa un any en l’àmbit de les Jornades de Periodisme i Territori que va organitzar l’EixDiari quan encara es deia Vilanova Digital.

En vaig fer referència mentre exposava el concepte SoLoMo (Social Local Mòbil) proposat en origen per Matt Cutts, de Google. El concepte SoLoMo fa referència al grau d’interacció social, local i mòbil que els usuaris estan disposats a fer a l’hora d’establir una relació amb un establiment o amb un negoci. És a dir, al fet que un usuari pugui geolocalitzar-se en un establiment dins una plataforma social a travès del mòbil i compartir una opinió sobre aquell establiment amb els seus contactes. Exemplifiquem la idea amb un noi que compra peix fresc en una parada del mercat. El noi compra peix a la parada del mercat (acció local). Agafa el mòbil i a través de Fourquare es geolocalitza (mòbil) i afegeix un text que diu “en aquesta parada tenen el millor peix fresc de Vilanova” que compartirà amb tots els contactes que té a la plataforma (social). Tots els seus amics que vegin aquesta geolocalització sabran que el seu amic, una persona a qui coneixen, recomana directament el producte de la parada. En aquest sentit, el SoLoMo és un concepte clau quan traslladem les virtuts de la comunicació 2.0 a empreses locals o de proximitat amb l’usuari. 

Aquest concepte l’il·lustro amb una piràmide que podeu veure en la pàgina 16 de la següent presentació:

Però, per què avui us parlo de SoLoMo? Molt senzill, m’he trobat amb un cas que m’ha semblat un bon indicador per introduir el tema en aquest espai d’opinió.

A l’entrar a la meu compte de Facebook m’he trobat amb un anunci de pagament (Facebook Ads) de l’Autoescola Magí, una autoescola amb seu a Vilafranca del Penedès i Sitges. L’anunci era el que podeu veure en la següent imatge:

Una autoescola amb seu al meu poble, Sitges. Un anunci que està emprant la micro-segmentació que permet fer Facebook. Si l’autoescola estigués a Sevilla no tindria cap sentit que jo veies aquest anunci. Per tant, bé. Però no ens podem quedar en aquest nivell de la micro-segmentació, sinó que el text de l’anunci encara permetia fer una major micro-segmentació perquè deia “si fas la selectivitat…“. I en aquest punt l’oferta de l’anunci si que em deixava exclosa.

De tota manera hi he clicat a l’anunci com si fos una usuària que està fent la selectivitat i vol treure’s el carnet de conduir. I per sorpresa meva m’ha conduït a un apartat de la pàgina web de l’autoescola on t’acabaven d’explicar la promoció. En aquest moment he fet clic i he pensat: “per fi els mitjans socials estan arribant a nivell molt locals i ho fan més enllà de l’obertura de perfils. Ho fan treballant les diferents possibilitats que ofereix cadascuna de les plataformes“. És cert. L’anunci no ha sigut efectiu perquè no estic fent la selectivitat. Un cop micro-segmentat a persones que viuen a Sitges o Vilafranca del Penedès s’hauria d’haver afegit una restricció d’edat, potser per als qui estan fen la selectivitat o per als pares dels qui estan fent la selectivitat (que soviet són els qui fan la inversió econòmica). Sense aquesta restricció perdem clics efectius. 

De tota manera, celebro que Magí, una autoescola de proximitat, s’hagi decidit a fer camí en els formats publicitaris que oferixen els mitjans socials. Uns formats que formen part del concepte Glocal (comuniquen a un public molt determinat a partir d’una plataforma internacional) i tot i que són la part més convencional de la comunicació 2.0 posen la base a que el concepte SoLoMo també es pugui seguir construint al nostre territori. Aviat ho veurem!

(Aquest article va ser publicat en origen a l’Eix Diari, podeu consultar la versió original aquí)