Foodspotting: menjar amb la vista

“Foodspotting: per als amants de la gastronomia i la restauració. Una fusió d’Instagram i Foursquare

Vostè menja amb la vista? Estic convençuda que algun cop ho ha fet. Els esforços de les  grans marques d’alimentació per presentar els seus productes perdrien sentit si això no fos una pràctica habitual.

La visió d’un aliment n’estimula el seu consum. Així ho va estudiar Iván Pávlov en els seus estudis estímul-resposta. Ho podem veure a través dels treballats aparadors de pastisseries, formatgeries, fruiteries i qualsevol tipus de botiga d’alimentació. I, indiscutiblement, en el creixent esforç de presentació dels àpats als restaurants. També online. I aquí és on m’aturaré!

Foodspotting és una xarxa social digital basada en aquest concepte. Una plataforma on es comparteixen els àpats dels restaurants a través d’imatges. El seu funcionament és semblant al d’una fusió entre Instagram i Foursquare però focalitzat en la restauració. Si a TripAdvisor podem llegir crítiques de bars i restaurants abans de decidir anar-hi, Foodspotting ens permet decidir anar-hi o no a través de les fotos fetes i geolocalitzades per usuaris que hi han anat. A diferència d’altres aplicacions gastronòmiques penso que Foodspotting manté l’atractiu que el contingut és absolutament creat a partir d’allò que els usuaris han trobat als establiments (també podem trobar imatges pujades pels mateixos establiments però la diferència visual és molt notable).

Com funciona Foodspotting?

Foodspotting acaba de celebrar el seu tercer aniversari. Compta amb més de 3’5 milions d’usuaris, més de 2’5 milions d’imatges pujades pels usuaris i més d’un milió de visites mensuals.  La seva força encara es concentra als Estats Units, però un fet destacat és que el número 1 del ranking de la plataforma és un espanyol, en Cèsar, el propietari del blog Tragaldabasprofesionales.

Per participar d’aquesta plataforma ho podem fer tant des de dispositius mòbils – Iphone i Android– com des d’entorns web a partir del registre. La podem anar descobrint amb totes les varietats d’opcions que ofereix:

Cercar plats de restaurants a partir de la teva geolocalització (tant en mòbil com en web). Hi ha la possibilitat de guiar-se per la distància i visualitzar les imatges per decidir. Però si estem en una ciutat i volem degustar un plat en concret també podem fer la cerca pel nom del plat, per exemple posant “steak tartar” al cercador. Amb la cerca, a més de veure les imatges de les delícies que conté la plataforma, abans d’anar-hi també podrem tenir coneixement de dades de contacte i  votacions d’altres usuaris.

– Si ens agrada molt un menjar concret, com p.e. “steak tartar“, també podem fer seguiment de tot allò que es publiqui sota aquesta categoria a partir d’etiquetes. Fer-ne el seguiment farà que en el nostre feed de notícies anomenat following mostri imatges d’un mateix plat però en diferents restaurants. Igual que podem seguir plats concrets, també podem seguir persones i restaurants.

– Quan som nosaltres qui anem al restaurant podem fer fotos als nostres plats i pujar-les a la plataforma per compartir-les amb la resta d’usuaris. Quan ho fem, a banda de pujar les imatges també ens estarem creant el nostre perfil dins la plataforma. Un perfil que formarà part d’un rànquing mundial d’experts que marcarà la nostra reputació dins la plataforma. Aquesta reputació també ve marcada per punts que s’aconsegueixen en pujar imatges i cada vegada que altres usuaris interactuen amb tu amb comentaris, felicitacions o votacions. Per altra banda, un altre factor que influeix en aquesta reputació – i que és molt semblant a les medalles de Foursquare– són els Títols d’Expert.  N’hi ha molts i s’aconsegueixen a partir del tipus d’imatges que anem pujant.

En definitiva, una manera de combinar el món de la restauració amb el social media. Personalment, aquesta plataforma m’agrada molt. En sóc bastant activa. I des que la vaig conèixer ha anat millorant molts dels seus aspectes. Un dels que vaig trobar a faltar al principi era la possibilitat de poder fer aparèixer les fotos que jo feia en una web amb un widget, tal i com acostumem a fer amb Facebook o Twitter. Ara ja tenen una identitat visual definida i un espai destinat a aquests tipus d’elements per poder-los incloure a webs. L’exemple més proper el poden veure sense sortir d’aquesta web: al widget de la part dreta hi ha una pestanya que mostra les últimes imatges que he compartit a la plataforma i a la part inferior dreta, on dono accés als meus perfils de xarxes socials, identificareu un logo marró amb una camara de fotos que enllaça amb el meu perfil en aquesta curiosa plataforma.

I tornant a la pregunta amb què iniciava aquest post, tenint en compte l’exposat fins ara, és evident que la presentació dels plats en qualsevol restaurant pren molta importància. No sabem qui serà el client que farà una foto i la pujarà en una plataforma perquè la pugui veure qualsevol altre persona. L’aparador de la restauració amplia fronteres i pot ser una gran oportunitat -si la presentació és bona- per seguir atraient clients des de nous espais on els anunciants – en aquest cas restaurants- no tenen el control total.

Què aprofiti! I bon foodspotting!