Instagram: del mòbil al web

Capçalera instagram Núria Escalona

Instagram és coneguda com una aplicació mòbil gratuïta que permet fer fotos, aplicar-hi filtres i, posteriorment, compartir-les, tant en la mateixa plataforma com en d’altres.

A partir d’avui aquesta definició canviarà substancialment. Instagram ha donat a conèixer una novetat sobre la qual vull parlar avui.  Però abans, conscient de que no tothom coneix amb detall aquesta app, començaré explicant com ha evolucionat des dels seus inicis.

Instagram va néixer el 6 d’octubre de 2010 de la mà de dos desenvolupadors, Kevin Systrom i Krieger Mike, a San Francisco. La seva aplicació pretenia retre homenatge a la Kodak Instamatic i les Polaroid, per això totes les imatges que es fan amb aquesta aplicació són quadrades i no d’un altre format. Aquest és el seu tret característic, el seu diferencial i el seu valor afegit perdurable en el temps.

Avui és molt popular, però en els seus orígens també podem veure l’èxit del seu creixement -d’un milió d’usuaris el desembre de 2010 a 27 milions d’usuaris el setembre de 2012-. En aquell moment l’aplicació nomes podia ser utilitzada per usuaris que tinguessin dispositius Iphone, un segment molt concret de la població. El 2011 va començar a incorporar elements que la feien més social, com per exemple els hashtags.  Però el canvi més radical el trobem a partir del 3 d’abril de 2012 quan Instagram s’obre al mercat d’Android després de ser adquirida per Facebook.  Allò que era producte d’un segment exclusivista  passava a ser un producte massiu a l’abast de molts! Però… amb això quedaven totes les necessitats satisfetes?

No! Gran part dels usuaris han tingut recel de no tenir una versió web. Fins avui, qualsevol persona que volgués veure les fotos dels usuaris d’Instagram ho havia de fer a través d’altres pàgines o plataformes que feien servir l’API d’Instagram. Instagram sempre s’havia mantingut ferma en això i no volia tenir versió web. I és això el que avui ha canviat i el canvi substancial que haurem d’afegir en la nostra nova definició d’Instagram.

Tal i com informen en el seu bloc, Instagram ha donat peu als perfils web d’Instagram. És a dir, a partir d’avui podrem veure les fotos d’un usuari concret si entrem la següent adreça al navegador : www.instagram.com/(nom d’usuari) i l’usuari també podrà gestionar certes funcions des de la web. El més important, els perfils web no podran pujar fotos. Els orígens de pujar fotos des del mòbil es mantenen.

Els perfils s’aniran activant poc a poc, però he tingut la sort de que el meu perfil avui mateix ja estigues activat. És el de la imatge d’aquest post. Penso que té una gran semblança a les capçaleres de Facebook però amb dinamisme ja que les imatges de capçalera van fent rotació. I quelcom que m’agrada és que també afegeix el botó “seguir”.

Creieu que aquest canvi suposarà més viralització dels continguts d’Instagram?